Slide 1
Slide 2
Slide 3
Slide 4

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Voiko harjoituksiin tulla vaikka en ole vielä jäsen? Milloin harjoituksiin voi tulla?
Uusia harrastajia otetaan mukaan vain Kohti Pelastuskoiratoimintaa -kurssin kautta. Seuraa ilmoittelua sivuiltamme. Seuraava kurssi alkamassa lokakuussa. Kurssimainos

Minkä ikäisellä ja rotuisella koiralla voi tulla mukaan harjoittelemaan?
Koiran rodulla tai roduttomuudella ei ole väliä siihen, kuinka hyvä pelastuskoira siitä voi tulla. Fyysiset ja psyykkiset rajoitteet on kuitenkin otettava huomioon: pelastuskoiran tulee pystyä työskentelemään vaativissakin olosuhteissa ja sen tulee olla rohkea ja reipas. Harjoittelu voidaan aloittaa heti pennun kotiuduttua.

Pitääkö koiran osata entuudestaan jotakin?
Pienen pennun kanssa aloittavilta ei odoteta pohjataitoa, mutta vanhempien kanssa toivomme, että perushallittavuus olisi kunnossa. Kouluttajamme antavat vinkkejä koiran jatkokoulutukseen, mutta suurin vastuu on toki ohjaajalla itsellään.

Voinko tulla harjoituksiin, vaikka en pysty heti sitoutumaan toimintaan?
Kouluttajaresurssimme ovat rajalliset, ja toivommekin aloittavilla harrastajilla olevan suunta kohti hälytysryhmässä toimimista. Kaikista koirista ei pelastuskoiraa tule, mutta ohjaajista voi tulla erinomaisia apuohjaajia, jotka ovat tärkeä osa etsinnässä toimivaa pelastuskoirapartiota.

Minulla ei ole autoa käytössäni, voinko harrastaa pelastuskoiratoimintaa ilman autoa?
Pääosin maastoharjoitukset järjestetään paikoissa, jonne autolla kulkeminen on välttämätöntä. Lisäksi koira tarvitsee lepopaikan harjoituksen ajaksi, jollaisena oma toimii parhaiten.

Mitä varustusta harjoituksissa tarvitaan? Kauanko harjoitukset kestää?
Harjoituksia varten tarvitset itsellesi säänmukaiset ulkoiluvaatteet ja tukevat kengät sekä pimeään valaisimen (otsalamppu) ja osaa hajriotuksia varten myös kompassin. Ensimmäisiä harjoituskertoja varten et tarvitse koirallesi muita varusteita kuin reilusti palkkoja (makupaloja, leluja). Harjoittelun edetessä koirasi tarvitsee työskennellessä myös valjaat/liivit, jälkiliinan ja mahdollisen ilmaisurullan. Harjoitukset kestävät osallistujamäärästä ja harjoituksen muodosta riippuen parista tunnista useaan tuntiin. Maastoharjoituksiin ei kannatakaan lähteä kello kaulassa, vaan siellä ollaan hyvän tavan mukaisesti loppuun saakka – eli kaikki koirat ovat saaneet treeninsä.